Hoe het begon

In 2011 was ik met vrienden op vakantie in de buurt van Cupramontana. Tijdens een wandeling door Cupramontana zag ik het “te koop” bord hangen en ik werd meteen nieuwsgierig naar deze oude stadswoning. Vanaf het begin was ik enthousiast over de mogelijkheden van dit oude gebouw, dat goed onderhouden was, maar ook nog in oorspronkelijke staat. De ligging aan het binnenplein van Cupramontana is geweldig en de uitzicht van het bovenste appartement, over de daken van Cupramontana naar de toppen van de Apennijnen, is adembenemend. En zo kwam het dat ik verliefd werd op dit gebouw en deze plek en het avontuur ben aangegaan om deze woning met veel liefde voor oorspronkelijke materialen, te renoveren en te moderniseren.

L’Amorino, een huis met 3 appartementen, ligt in het hart van het historische oude stadje, in een rij huizen met een eigen ingang, aan het (bijna) autovrije Piazza IV Novembre, door de inwoners liefkozende `La Piazzetta` genoemd.
Met enthousiasme begon ik aan dit project en renoveerde liefdevol de oude, eenvoudige appartementen. Ik heb ervoor gezorgd dat er zoveel mogelijk organische materialen gebruikt werden. In een deel van de kamers staan nog steeds een aantal oude, bijna antieke, meubelstukken die de vorige bewoners hebben achtergelaten. De kamers zijn groot en de plafonds worden ondersteund door grote krachtige balken. Daar waar mogelijk was, heb ik de oude stenen vloeren intact gelaten om zo het oorspronkelijke karakter van de woning te behouden. Vanaf het boven appartement heb je een prachtig uitzicht over de daken van Cupramontana, over de glooiende heuvels naar de bergen.

Cupramontana is een echt, levendig, Italiaanse stadje. Op warme avonden verplaatsen de bewoners hun woonkamer zonder pardon naar de Piazzetta. Je zult dus snel in contact komen met de bewoners van Cupramontana, wanneer je dit wilt. In de zomer beslaat het terras van restaurant Orietta een gedeelte van het plein. Ook vinden op La Piazzetta in de zomer feesten en (muziek) voorstellingen plaats waarbij een groot gedeelte van de bewoners van Cupramontana en omliggende gemeentes, buiten aan tafeltjes en op bankjes zich te goed doet aan de lokale wijnen (waar onder Verdicchio) en andere lekkernijen.
In het centrum van Cupramontana bevinden zich verder verschillende winkels, zoals een bakker, kledingwinkels, restaurants, diverse bars en supermarktjes. Op maandag ochtend vindt de weekmarkt plaats in Cupramontana en is het een gezellige drukte in het stadje.
Door de centrale ligging in Le Marche is Cupramontana de ideale uitvalsbasis voor allerlei excursies en activiteiten. Historische steden zoals Urbino en Ascoli Piceno of Assisi en Perugia (deze laatste 2 in Umbrië) liggen op een tot twee uur rijden. De prachtige kustlijn van Le Marche, waaronder Senigallia of Conero, bevindt zich op ruim een half uur rijden. Kortom, Le Marche biedt volop mogelijkheden voor bijvoorbeeld sport (o.m. wandelen, fietsen, zwemmen), natuur, cultuur en natuurlijk niet te vergeten, het heerlijke eten en voortreffelijke lokale wijnen. Deze regio is nog authentiek, minder toeristisch maar wel hartelijke bewoners, zoals jullie zelf zullen merken.
Door de ligging van Cupramontana op een heuveltop, zoals veel Italiaanse stadjes, heb je van daaruit een prachtig uitzicht over de heuvels en dalen met wijnvelden of olijfbomen. Op heldere dagen kun je vanuit Cupramontana de Adriatische zee zien en de bergen van de Apennijnen bevinden zich eveneens vlakbij. Kortom, een ideale locatie om tot rust te komen en te genieten van al het goede dat het Italiaanse leven te bieden heeft.

Ik wens jullie allemaal een heerlijke vakantie toe in Cupramontana.
Met vriendelijke groet,
Eva Derrer