Activiteiten

Aangezien Cupramontana zo ongeveer in het hart van Le Marche ligt, op ruim 505 meter hoogte, is dit de ideale uitvalsbasis voor een verdere verkenning van de omgeving.
Cupramontana zelf heeft een prachtig museum “MIG | Musei In Grotta”, een museum complex in de kelders van een 18de eeuws klooster. Een bezoek meer dan waard. Verder worden er in de zomermaanden tal van activiteiten georganiseerd voor zowel bewoners als toeristen. Denk daarbij aan stadswandelingen onder leiding van een gids, of wijn- en olijfolie proeverijen bij lokale wijnhuizen of zelf pasta leren maken. Voor aanmeldingen kun je terecht bij de VVV in het museum MIG.
En niet te vergeten de typisch Italiaanse feesten, zoals: Cantine Aperte laatste weekend in mei waarbij heel veel wijnhuizen in Le Marche hun deuren openen voor gasten; De Notte del Verdicchio in juli, waterpret gedurende augustus op La Piazzetta, historische optochten in de steden en dorpen in de omgeving en natuurlijk het belangrijkste feest van Cupramontana: het grootste wijnfeest in heel Le Marche, “la Sagra dell’Uva’ dat dit jaar voor de 81ste keer wordt gevierd. Dit laatste feest sluit het zomerseizoen af en vindt plaats gedurende het eerste weekend van oktober.

Strand en watersport

Op ongeveer 40 minuten ligt de badplaats Senigallia, met een prachtige historische binnenstad en een geweldig zandstrand met talloze restaurants en barretjes aan de “lungo mare”.
Je kunt natuurlijk ook naar de kust van Conero gaan, bijvoorbeeld Sirolo en hier een boot huren om een dagje op zee te varen. Of in een restaurant te eten op het strand.
Alle stranden aan de Adriatische kust in Le Marche hebben de hoogste onderscheiding ontvangen, de ‘Bandiera Blu”. Dit vanwege het schone water en de schone stranden.
Maar dichterbij vind je het meer van Cingoli en het waterpark “El Dorado” bij Apiro met zwembaden en waterglijbanen.

Wandelen, fietsen, natuur

Bij het VVV in Cupramontana (in het Museum MIG) kun je wandelkaarten halen. Hierop zijn een aantal wandelingen beschreven vanuit Cupramontana met verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Tevens wordt er veel gefietst in deze omgeving, waarbij je wel rekening moet houden met het feit dat er geen aparte fietspaden zijn aangelegd.
Elke zaterdag organiseert de lokale wandelclub van Cupramontana een wandeling in de (nabije) omgeving. Deze wandeling start om 08.00 uur en duurt de hele ochtend. Hierbij wordt gemiddeld zo’n 15 km gewandeld. Gasten zijn van harte welkom.
Iets verderop bevinden zich de Sibillini bergen. Ook hier kun je fantastische wandeltochten maken, maar iets dichterbij kan dit ook in bijvoorbeeld het park “Gola della Rosa”. Een absoluut aanrader zijn de wereldberoemde grotten van Frasassi. Deze grotten liggen op zo’n 20 minuten van Cupramontana af. Tevens is daar 2 jaar geleden een “avonturen park” geopend met diverse klimroutes.

Cultuur

In Le Marche bevinden zich talloze historische steden en dorpjes die een bezoek meer dan waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Jesi met het museum “Stupor Mundi” over keizer Frederik II van Barbarossa. Of Fabriano met het papiermuseum. Ancona beschikt over een Archeologisch Museum en natuurlijk de levendige haven. Macerata daarentegen ligt meer in het binnenland en is beroemd om zijn openlucht theater waarin gedurende de zomermaanden diverse opera’s gespeeld worden. En vanaf Cingoli kun je oneindig ver over Le Marche uitkijken, deze plaats wordt niets voor niets het balkon van Le Marche genoemd.

Gastronomie

In de omgeving kun je overal goed eten voor een vriendelijke prijs. Er wordt voornamelijk gewerkt met lokale, huisgemaakte, verse producten zoals pasta, worsten etc. In een straal van ongeveer 20 km rondom Cupramontana bevinden zich tientallen (kleine) restaurantjes, ieder met zijn eigen specialiteiten.

L’Amorino is aangesloten bij de lokale vereniging voor toerisme, “Cupramontana Accoglie”. De “Cupracard” is geldig bij restaurants, bars en andere deelnemers verbonden aan Cupramontana Accoglie en geeft recht op een korting, een aardigheid of een speciale aanbieding. Zie hiervoor ook de aparte website “Cupramontana-Accoglie”.

Gratis stadsgids van Cupramontana


Laden Sie Ihre Cupramontana Reiseführer gratis runter